Translate

събота, 27 октомври 2012 г.

ЕСКИЗИ ОТ БАРСЕЛОНА

В една студена януарска вечер, когато снегът така бе покрил София, че на човек дори не му се искаше да поглежда навън, решихме през юни да пътуваме до Барселона.
А след това и да останем за една седмица на море на юг от Каталунската столица.
Набързо резервирахме самолетни билети за австрийските авиолинии. Платихме хотелите в Барселона и Порт Авентура, и зимата вече не бе толкова люта в очакването на горещото лятно пътуване.
Когато подготвяхме програмата за дните ни в един от най-посещаваните европейски градове дори и не предполагах колко по-различен и красив е той от моите представи.
Затова и когато реших да споделя впечатленията си от нашето пътуване се оказа, че задачата да опишеш града на гениите Гауди, Дали и Пикасо, столицата на Европейския модернизъм и може би най-красивия град , до който се бях докоснал в своите пътувания е непосилна.
Барселона не може да се опише, тя просто трябва не само да се види, а и да се преживее.
Да се преживее с всяка частичка от теб, за да се опиташ да сглобиш отделните картини, които си видял. Затова и реших, че след като не мога да нарисувам една истинска голяма картина на Каталунската столица ще се опитам да „нарисувам” ескизи от съвременна, модерна и в същото време древна и прекрасна Барселона.

Пътуването
Пътуването ни до Барселона бе с австрийските авиолинии през Виена. Така два пъти в продължение на две седмици ни се наложи да посетим Международното летище на Виена Schwechat - най-голямото летище на Австрия. То е разположено на 18 км югоизточно от град Виена в местността Schwechat. И двата пъти имахме престой по около три часа. Изключителна чистота и ред царят на него и това максимално помага да се чувствате комфортно по време на престоя си. Има достатъчно магазини, в които можете да си купите сувенири, книги и пътеводители, напитки.
Барселона
Почти на всеки гейт има и тоалетни. А местата за отдих са наистина много удобни. Можете да избирате между столове, места с масички и контакти, за да включите лаптопа си и да ползвате безплатния интернет на летището или пък много удобни меки кожени дивани, на които да полегнете, ако се чувствате изморени.
Барселона
Има автомати за безалкохолни напитки и кафе, ако не ви се плащат двойно по-високите цени в кафенетата. Без да блести с излишен лукс и помпозност летището предлага максимални удобства на всички пътници.
Барселона
В Барселона пристигнахме в 20ч. вечерта с полет през Виена. В 21 вече се бяхме настанили в хотела ни. От прозореца на стаята ни се виждаше Камп ноу, но нямахме време да му се любуваме дълго, защото бързахме. Бързахме да се потопим в магията на Ла Рамбла.

Магията на Ла Рамбла
Най-известната и шарена улица на Каталунската столица ни зовеше, така както всички пристигнали туристи бързат да се запознаят с нея. Дълга само 1,5км. тя събира всичко, което туристите искат да видят в един град.
Барселона, Ла Рамбла
Започва от пл. Каталуния и се спуска към морето и паметника на Колумб. Тук ще можете да видите последователно магазини със сувенири,
Барселона, Ла Рамбла
кафенета, ресторанти, в които можете да вечеряте паеля и да пиете сангрия, цветарски магазинчета, живите статуи: мимовете,
Барселона

Барселона
художниците, които освен Джони Деп и Анджелина Джоли рисуват и всеки, който им позира. А Барселонските пейзажи и мотиви са като че ли най-запомнящия се сувенир, който можете да закупите.
Барселона
И разбира се необикновено красивите сгради, които те пленяват с оригиналността на архитектурата си.
Барселона

Барселона
В една от първите пресечки на Ла Рамбла ще се озовете на пазара Букерия, където можете да се освежите с прясно изцеден сок,
Барселона
и да се полюбувате на богато отрупаните с всякакви вкусотии сергии.
Барселона
А кривнете ли в малките странични улички ще се озовете в невероятния свят на Бари Готик.
Барселона
Ла Рамбла никога няма да Ви остави да скучаете. Можете с часове да се любувате на цветното и многообразие и да пийнете вода от чешмичката в началото на улицата.
Барселона
Защото поверието гласи, че който пие от нея се връща.
А има ли нещо по-прекрасно от това да се върнете в Барселона. Едва ли…

Сърцето на Каталунската столица- площад Каталуния
Над 50 000кв.м., 9 улици, които отиват към него, включително и две от най-известните: Ла Рамбла- на юг към пристанището и Пасаж де Грасия, на север към гения на модернистите.
Барселона
24 часа непрекъснат поток от хора, туристически автобуси, автомобили.
24 часа живот.
Това разбира се е сърцето на Каталунската столица- площад Каталуния.
Площадът, който не остава безлюден нито за миг.
Към него от всички посоки прииждат хора.
Най-лесния начин да достигнете до него е с метрото.
Слизате на метростанция Каталуния на L1,L3,L6,L7, излизате на повърхността и пред погледа ви се открива огромния площад.
Тук са някои от най-известните кафенета и магазини, като кафе Цюрих, точно до метростаницята и El Corte Ingles, където можете да прекарате и цял ден. Тук ще видите и много гълъби около фонтаните и десетките скулптури.
Plaça Catalunya има своя собствена архитектура.
Разбира се тук цените са доста по-високи, но след като искате да бъдете със стотиците хиляди туристи от всички краища на света, трябва да се плати и по-висока цена на разнообразните възможности за пазаруване и развлечения, които Ви предлага площада.

Passeig de Gràcia
Всеки град има своите емблематични улици. Улици, които носят неговия дух и които никога не остават празни. За Барселона една от тези улици е Passeig de Gràcia.
Тя започва от не по-малко емблематичния огромен булевард Avinguda Diagonal и свършва на площад Каталуния. Има две метростанции, които са разположени в двата и края. Diagonal- в северната и част, и Passeig de Gràcia в южната.
Според по-нежната половина на човечеството Passeig de Gràcia е най-скъпата улица на Барселона с най-хубавите магазини.
Барселона
Според останалата половина Passeig de Gràcia е улицата с впечатляваща архитектура, на която са разположени някои от най-значимите достижения на Каталунските архитекти, начело с гениалния Гауди и неговите Casa Mila/LA Pedrera/ и Casa Batllo, а покрай тях за съжаление са лъскавите магазини на най-престижните модни марки.
Това разбира се е в кръга на шегата, но и отразява двете най-ярки характеристики на булеварда. Архитектурата и модата тук са си подали ръка и правят Passeig de Gràcia една от най-посещаваните улици в Барселона.
И ако се почувствате ожаднели или огладнели докато се докосвате до величието на архитектурата или отегчавате от обикалянето на десетките огромни магазини можете да поседнете в чудесните кафенета и да почувствате духа на Каталуния и нейните жители.
Барселона

Паметникът на Христофор Колумб
Когато тръгнете по Ла Рамбла към морето и след като преминете през всички живи статуи и художниците /последните забележителности на булеварда/ пред погледа ви се открива един от символите на Барселона- паметникът на Христофор Колумб.
Точно в центъра на площад Plasa del Portal dw la Pau се издига 60-метровия паметник, построен за световното изложение през 1888 год. Той представлява колона, като на върха на колоната се издига 7 метровата статуя на Колумб, сочещ към морето.
Основата на паметника е с кръгла форма, има четири стълбища, и вход за вътрешността на паметника. За наше огромно съжаление паметника беше затворен за посещение поради ремонт и така не успяхме да се качим до върха му.
Барселона
След като разгледахме Паметника на Колумб от всички страни, направихме снимки и се разочаровахме от факта, че е в ремонт и не можем да се качим на върха му решихме да оправим настроението си с една разходка с лодка.

Las Golondrinas- Лястовиците
Точно срещу Паметника на Колумб са акостирали “Лястовиците”.
Така се казва най-известната компания за разходки с лодки в Барселона- Las Golondrinas- Лястовиците.
Има два вида разходки с лодките. Едната е с продължителност 35 мин., а другата 90 минутна. Тъй като бяхме с Барселона кардс, в нея безплатно е включена 35 мин.разходка.
Качихме се в 13 ч. на корабчето и след като за около 10-тина минути то се напълни с туристи потеглихме.



Прекрасно е да можеш да видиш от морето красотите на Барселона, но още по-впечатляващо е, че разходката преминава покрай акостиралите круизни кораби, които наистина изглеждат потресаващо огромни на фона на нашата малка двуетажна лодка.
Лекият морски бриз, който Ви обгръща на откритата палуба, разхлажда горещия летен ден и разходката наистина е невероятно отмаряща и зареждаща с още положителни емоции.
И за да увековечим разходката си направихме само срещу 5 евро и снимка от корабния фотограф. Като снимката ти я дават веднага в красива опаковка.
Барселона

раят на Средиземно море…
Със сигурност пазар Букерия е един ако не от най-заредените то от най-атрактивните пазари в Европа. Не може рано сутринта да тръгнете по Ла Рамбла и да не се отбиете, примамени от върволиците хора, които се стичат към него и от ароматите, които насищат въздуха. Толкова много богатства са събрани на едно място, че едва ли можете да устоите и да не поискате да си купите за закуска огромните ледени чаши, прясно изцедени сокове от какви ли не екзотични и непознати плодове и препълнените кутии с пресни резени диня, пъпеш, киви, ананас, банан, череши и т.н. и т.н…
Барселона
А все пак ако не сте премалели от глад и ако краката ви все още ви държат, не бързайте и не купувайте от първите маси, а влезте по-навътре в пазара, където цените са по-ниски.
И ако изостреното ви обоняние не ви остави на мира и ви затегли към една от страничните алеи не се дърпайте. Ще се отзовете в рая на Средиземно море. Не само огромни риби за продажба, а и пълни със скариди, калмари и парчета прясна риба скари ще отнемат и последните Ви останали съпротивителни сили и ще напълните чиниите си догоре с райските продукти на Средиземно море.
Барселона
И ако след всичко това сте все още живи и очите Ви не са ослепели от толкова много богатство не забравяйте и повторете същото упражнение на следващата сутрин. Ние го направихме три пъти подред и не съжалявахме. Все пак пазар Букерия е раят за всички гастрономи.

Готическият квартал
Едно от най-мистичните и в същото време изключително желано място за разходки в Барселона е Готическият квартал.
Barri Gotic e не само най-запазения готически квартал в Европа, но и един от символите на Каталунската столица. Слизайки към морето по Ла Рамбла просто трябва да кривнете вляво и от шарения свят на най-шумната улица попадате в друго измерение.
Барселона
Изчезва светлината, навалицата, шума, пъстротата и пред погледа Ви се открива света на мистицизма.
Тесни, криволичещи улички, широки не повече от метър и половина, два. Високи каменни зидове и сгради, които с гордите си осанки не пропускат слънчевите лъчи. Малки магазинчета за сувенири, художествени галерии, отново криволичеща уличка, която не извежда на никъде. Кафенета, от които чувате звука на испанската китара и тишина. Тишина, която обгръща заспалия сякаш през вековете квартал.
Барселона
Тук можете да откриете някои от най-забележителните сгради на Барселона, като Катедралата, която извисява снагата си и се забелязва отдалеч.
Но по тесните улички, по които не минават автомобили можете да срещнете и наркомани, и сводници. Вечер не е безопасно да се разхождате след мръкване в квартала, защото можете да попаднете като нас на полицаи, които арестуваха наркомани и бяха блокирали две улички, за да не минава никой, докато те си свършат работата. Затова разгледайте Barri Gotic през деня и отидете на по-безопасните места за разходки вечер в прекрасния град.

Музеят на Пикасо
Пикасо е част от историята на Барселона и затова почти всеки турист иска да посети и музея му. За съжаление макар, че в неговите пет отделни сгради има над 3000 платна на великия художник най-значимите му и сериозни творби не са в него. Но това съвсем не омаловажава неговата значимост.
Малко трудно човек, който стъпва за пръв път в Barri Gotic може да се оправи в безкрайния лабиринт на малки, широки едва метър и половина-два улички с безброй разклонения и много пъстри и шарени магазинчета, които те примамват.
Най лесно до музея може да достигнете с метрото.
Слизате на метро станция Jaume 1, на L4, тръгвате по Carrer de la Princesa посока Парка на Цитаделата и третата пресечка вдясно е Carrer Montcada, а от номер 15 започват и сградите на музея.
Тук както и във всички останали забележителности на Барселона има винаги групи, индивидуални туристи и много ученици. Затова понякога шумът от тях ви пречи пълноценно да възприемете гениалното творчество на Пикасо.
Не съжалявайте, че ще отделите два часа от скъпоценното си време и 10 евро, за да се докоснете отблизо до творчеството на познатия художник.
Барселона

Съвършенството Palau de la Musica Katalana
Когато предварително се запознавахме със забележителностите на Барселона и подготвяхме програмата за посещение на различните обекти, една сграда ни направи невероятно впечатление. Palau de la Musica Katalana / Дворецът на Каталунската музика/.
Барселона
Съвършените и архитектурни форми /дори от фотосите/ не можеха да те накарат да останеш равнодушен пред красотата и. Но дори и за миг не съм предполагал, че това което очите ми ще видят, ще надмине стократно дори и най-смелите ми мечти.
Съвършенството и красотата могат да имат много имена, но едно от тях е точно Palau de la Musica Katalana.
Ако трябва да изброя трите най-големи архитектурни забележителности на Барселона веднага след Саграда Фамилия и геният на Гауди бих назовал Дворецът на Каталунската музика.
Слизате на метро станция Urquinaona на L1 и L4 на Барселонското метро, само на две спирки след площад Каталуния, тръгвате на юг по криволичещите улички на La Ribera и след 150 м. пред погледа ви се открива грандиозната сграда.
Точният адрес е Carrer del Palau de la Música 4.
Сградата е паметник на културата на ЮНЕСКО, а концертната зала е една от най-красивите в целия свят.
Входът тук както и във всички останали забележителности в Барселона се актуализира всяка година и през месец юни 2012г. бе 15 евро на човек. Ние ползвахме кардс и така получихме 20% отстъпка.
В зависимост от езика, който заявите /испански или английски/ ви включват в група, която се движи с екскурзовод из огромната сграда. В концертната зала, която е на два етажа звучи класическа музика, която още повече засилва красотата и. Ще гледате и кратък филм, който ще Ви запознае с историята и строежа на сградата.
Но всичко забравяте, когато пристъпите входа на концертната зала. Думите са безсилни да опишат красотата и, затова и няма да се опитвам да го правя. Може би снимките, които ще публикувам ще ви помогнат да се докоснете до истинската и неподправена красота на една от най-красивите концертни зали в целия свят и до гения на двама от най-значимите каталунски архитекти Луис Доменек и Монтанер.
Барселона

Барселона

Барселона
Близо двата часа, които прекарахме в обиколка и разглеждане на Двореца на Каталунската музика бяха едно от незабравимите преживявания в Каталунската столица и доказателство, че красотата и грандиозността в Барселона никога не свършват. Просто трябва да имате желанието непрекъснато да се докосвате до тях.



Катедрал де ла Санта Креу и Санта Аулалия
Една от най-големите и красиви забележителности на Барселона, която не трябва да пропуснете при обиколката си на града е разбира се Катедралата на Барселона . Известна още и с пълното си име- Катедрал де ла Санта Креу и Санта Аулалия. Тя се намира в центъра на Готическия квартал.
Слизате на метро станция Jaume 1, правите няколко крачки по Via Laietana и между сградите на Pla de la Seu се открива една величава осанка. Катедралата израства пред очите Ви, разкривайки постепенно целия си блясък и грандиозност.
Барселона
За мнозина тя все още е най-красивата сграда в Барселона и дори Саграда Фамилия не може да и съперничи. Истината е, че тя наистина изглежда невероятно грандиозно и величаво. Можете да влезете в Катедралата само прилично облечени, с наметнати, а не голи рамене и да се полюбувате и на красотата и отвътре.
Барселона

Барселона
Пред нея винаги има стълпотворение от туристи, които насядали по стъпалата и се наслаждават на съвършените и форми, и на музиката на уличните музиканти, които не липсват и тук.
Marina Port Vell
Едно от най-романтичните места за почивка и посещение в Барселона безспорно е пристанището.
Барселона
От тук можете да се качите на кораб и да направите морска разходка.
Тук можете да посетите Барселонския аквариум и да се полюбувате на морските му обитатели. Можете и да се разходите из огромния МОЛ или по крайбрежната улица, за да поседнете в безбройните малки рибни ресторантчета, които примамливо ви зоват с уханията си.
Можете и да се разходите по кея, и да завидите на собствениците на огромни-и-и-и яхти, които дори и излъскани до блясък не спират да бъдат почиствани от многобройния си персонал.
Барселона
Тук ако имате късмет можете и да видите как се отваря моста, и пропуска в Marina Port Vell да влизат и излизат стотиците яхти. Посетете Marina Port Vell и няма да съжалявате, защото там със сигурност ще откриете забавление и за вас.

Пирамидите…Саграда фамилия…чудесата на света…
Барселона, Саграда Фамилия
Преди да посетя Барселона, Гауди и Саграда Фамилия просто бяха две имена. Имена, които като всеки средно интелигентен човек бях чувал и за които поназнайвах нещичко от обща култура. След като посетих Барселона, Гауди и Саграда Фамилия за мен бяха вече символите на този толкова необикновен и прекрасен град. Бяха и символите на модернизма в Европа.
Барселона, Саграда Фамилия
Много трудно ми е да опиша това, което ме порази и впечатли при четиричасовото ни посещение в този храм на човешката и май не само човешка лудост /в добрия смисъл/ и гениалност.



Докосването до най-големите висоти на човешкия творчески дух те карат да се чувстваш по много особен начин.
Барселона, Саграда Фамилия
Надниквайки във всяко кътче на този необикновен храм, изкачвайки най-високите кули, които човек може да построи не само като архитектура, а и като душевност откриваш, че човешкият гений няма предели и че в следващите векове, когато трябва да правят списък на седемте, десетте или бог знае колко чудеса на света, там преди, или до пирамидите, ще бъде тази толкова необикновена, шарена и луда Саграда Фамилия.
Барселона, Саграда Фамилия
А за мен, за мен Саграда фамилия и Барселона са синоними- синоними на човешкия творчески дух и красота.

Къща Батльо
Сред многото творби на Гауди, които Ви съпътстват на всяка крачка в Барселона няма как да пропуснете и къщата Батльо.
Барселона, къща Батийо
Най-малкото заради това, че пред нея винаги е като на панаир. Стълпотворение от хора, щракане на светкавици и фотоапарати. Това разбира се е в кръга на шегата. И не съвсем.
Но истината е, че няма как да я пропуснете, защото тя е една от трите фантастично красиви сгради, които са една до друга на зашеметяващо шарената и стилна Пасаж де Грасия от номера 35 до 41. Къщи, които са символ на модернизма и така наречената ябълка на раздора. Самото наименование ви подсказва /или поне би трябвало да ви подскаже/, че те са много различни в архитектурен стил. Общото е пъстроцветието и гениалността на творците им.
А на вас не ви остава нищо друго освен, заинтригувани от мнението ми час по-скоро да се отправите към Пасаж де Грасия и да откриете истинската красота на Гауди, която не може да се разкаже с думи. Затова и няма да се опитвам да го правя.

Casa Mila
Всеки ден от пребиваването си в Барселона имах възможност да се убедя, че европейската столица на модернизма, каквато за мен е Барселона дължи изключителния си архитектурен облик най-много на гения на своя най-ярък представител- Гауди.
Не подценявам останалите архитекти, оставили отпечатъка си с изключително разнообразно и многоцветно съдържание, но сградите на Гауди са като магнит за туристите. Дори и да не знаете къде се намират, видите ли дълга-а-а опашка от хора пред сграда, значи тя е на Гауди.
Разбира се километричната опашка на Саграда Фамилия не може да се сравни с ничия друга, но и върволицата хора, които ще видите по всяко време на ъгъла на Пасаж де Грасия не и отстъпва.
Барселона, Casa Mila
Casa Mila- най-голямата жилищна сграда, дело на Гауди. Когато многократно минавахме покрай нея винаги си задавах един и същи въпрос:
Какво ли е усещането на хората, които живеят в нея?
От една страна е неудобството, свързано с постоянната върволица под прозорците ти, но от друга и гордостта, че можеш да си част от едно гениално архитектурно наследство.
Много е разказвано за къщата, затова и нямам намерение да се опитвам да добавям нещо по-различно. Само ще спомена, че си заслужава всеки цент от 18-те евро вход, които ще платите, за да се докоснете до нещо, което ще остане във вечността.
Пасаж де Грасия 92 - едно място, което не трябва да пропуснете, когато сте в Каталунската столица.
Барселона


Най-красивият площад в Барселона
Барселона
Кръстовището на Gran Via de les Corts Catalanes и Avinguda del Parallel, разположено в подножието на Монжуик за мен е най-красивия площад в Барселона. Това е Plaça d’Espanya и се намира срещу Националния дворец и Магическия фонтан.
Макар да няма такова стратегическо значение за туристите като площад Каталуния, площад Испания по нищо не му отстъпва като архитектура и забележителности.
Той бе само на две спирки от хотела ни и затова често минавахме покрай него, като имахме възможност подробно да се запознаем с всички негови забележителности. А те съвсем не са малко.
Барселона
Като се започне от страхотния фонтан в центъра на площада, който е от най-ярките образци на модернизма в Барселона. Негов автор е един от учениците на Гауди, работил заедно с гения по различни проекти, най-забележителните, от които са къща Мила и парк Гюел. Венецианските кули са друга от забележителностите, които няма как да пропуснете, движейки се от фонтана към Националния дворец.
Барселона
На срещуположната страна на площада се намира сграда, която е била арена за борба с бикове, а днес е един изключително стилен и модерен търговски комплекс. В Арената можете да прекарате и цял ден, защото в комплекса ще откриете спа центрове и басейни, десетки магазини, а на покрива и множество заведения за хранене и кафенета, от които се открива потресаващо красива панорамна гледка към цяла Барселона.
Барселона, Арената
Само срещу 1 евро можете да използвате панорамния асансьор, който ще Ви изкачи на върха на Арената, откъдето можете да направите великолепни фотографии.
Лесно можете да достигнете до Plaça d’Espanya с метрото, като слезете на едноименната метростанция на L1,L3,L8.
Когато правехме програмата за посещението ни на забележителностите на Барселона една от забележителностите бяхме предвидили да посещаваме всяка вечер от четвъртък до неделя- фонтаните пред Националния дворец на площад Испания.
Барселона, Фонтаните пред Националния дворец на площад Испания
Но за наше най-голямо съжаление те не се оказаха толкова атрактивни колкото очаквахме. Може би, защото бяхме чували толкова много хвалебствени отзиви за тях. Може би, защото бяхме виждали наистина най-красивите и грандиозни пеещи фонтани в света- тези в Дубай или поради друга причина, но нищо в тази четвъртъчна вечер не ни накара да пожелаем да отидем и другата вечер при тях.
Малки по площ, с не дотам добро озвучаване и подбрани мелодии, поне в първите две части, малък синхрон при изстрелването на водата, почти никакви фигури, които да образуват хармонична и красива картина.
Имаше наистина много хора, които бяха накацали по стълбите покрай тях, по терасите на Националния дворец и по подстъпите към тях от пл. Испания, но количеството хора не е критерий и за най-високо качество.
Хубаво е да се видят, но едва ли мнозина ще повторят по няколко пъти.
А ако трябва да направя класация на най-красивите забележителности на Барселона те със сигурност ще са извън първите пет.



Храмът на гениалния българин!!!
Има едно място в Барселона, където можете да се гордеете, че сте българи и да Ви гледат с уважение заради това. Разбира се това е митичния стадион Camp Nou, меката на световния футбол и сцената на която показа своя талант най-известния в света българин- Хр. Стоичков.
Барселона, Camp Nou
Стадионът се намираше само на 100м. от хотела ни и сутрин като дръпнех завесите на прозорците първото нещо, което виждах беше той.
Метро станцията, която е най-близо до стадиона се нарича Collblanc, намира се на L5 и е на две спирки разстояние от Estacio Sants, централната гара на Барселона.
Входът за обиколката на стадиона през юни 2012 год. бе 22 евро.
Правя това уточнение, защото всяка година цената е различна, разбира се във възходяща градация. Ако имате Барселона кардс ще Ви направят 5% отстъпка и ще платите с 1 евро и няколко цента по-малко.
Стадиона не е впечатляващ отвън и макар, че го гледах в продължение на цяла седмица всяка сутрин, не успях да го харесам като архитектура. Имах чувството, че не е Барселонско творение. Толкова безличен на външен вид в сравнение с лудата архитектурна гениалност на Каталунската столица е той. Но това е само измамно, външно впечатление, защото вътре в него попадате в уникалния свят на футболната магия.
Барселона, Camp Nou
И на всяка крачка ще Ви съпътства спомена за Стоичков, защото той все още е жив идол за всички Каталунци, за разлика от България, където половин България го боготвори, а останалата половина ненавижда, защото е успял.
Барселона, Camp Nou, Христо Стоичков
Но кога ли сме обичали по-успелите от нас, че и с него да е различно.
Стадионът дори и празен е грандиозен. Ще можете да видите музея на футболния клуб с изложените стотици купи и златните топки на Меси и Стоичков, съблекалните на отборите, за съжаление тази на домакините беше в ремонт.
Тунела, по който излизат към терена футболистите с малък параклис за молитви в горната му част. И разбира се огромния лик на Стоичков, който заедно с този на Куман е последното нещо, което виждат играчите преди да стъпят на терена, за да изтръгнат възторга на торсидата.
Барселона, Camp Nou
Camp Nou за милиони хора по света всъщност е един от символите на съвременна Барселона! А за нас българите- сцената на гения Стоичков!

От птичи поглед
Барселона като всеки туристически град ти дава различни възможности да се любуваш на красотите и. По суша, море, въздух можеш да направиш своя избор и така да я видиш от различни ъгли, за да се насладиш докрай на прекрасните и забележителности и архитектура.
Един от най-впечатляващите и нестандартни начини да видите Барселона от високо е като попътувате с един от двата кабинкови лифта, с които Каталунската столица разполага.
По ефектния от тях е този, който се движи от хълма Монжуик до пристанището и обратно. Лесно можете да го различите от другия по това, че кабинките му са червени и се забелязват отдалеч.
Барселона
Цената му е по-висока от тази на кабинковия лифт, който се движи само над Монжуик, но за стандартите на Барселона и за преживяването, което ти предлага бих казал, че е дори ниска. 10 евро на човек в едната посока, 15 ако решите да пътувате и обратно.
По-лесно можете да стигнете до лифта от страната на пристанището.
Дали описанията как да стигнем до него от страната на хълма не бяха точни или ние се объркахме, но така или иначе след като се лутахме близо час след слизането ни от Фуникулар де Монжуик, се отказахме и на следващия ден опитахме през пристанището.
Ще се опитам да обясня за всички, които искат да посетят Лифта как да стигнат най-лесно до него. Слизате на метростанция Barceloneta или на Drassanes. Излизате на крайбрежния булевард и тръгвате или пеша около 2км. до плажа Барселонета и кулата Сан Себастиа срещу Световния търговски център, или се качвате за няколко спирки на автобус 39 и 64 и слизате точно до него. От лявата страна ви е плажа, а отдясно е лифта.
Трябва да имате предвид и това, че се движат само две кабинки, в които се качват по 10 човека, така че може да се наложи доста да почакате, ако сте в активния туристически сезон. Ние отидохме вечерта към 19,30ч. и чакахме само 40 мин. докато дойде реда ни, докато на обед чакането според надписа, който стоеше на касата бе точно 120 мин.


.
Преживяването от високо над Барселона е уникално. Няма нищо страшно в пътуването, стените на кабинковия лифт са високи, над тях са отваряеми прозорци и стоите прави в него. Картината е потресаващо красива.
Барселона
Виждате целия град,
Барселона
включително Саграда Фамилия,
Барселона
Паметника на Колумб, Пристанището, круизните кораби, които отплуват и пристигат,
Барселона
крайбрежните булеварди и разбира се, цялата крайбрежна ивица и плажовете докъдето погледа ти стига.
Барселона
Пътуването е около 7-8 мин. в едната посока, има една междинна станция, на която се разминават двете кабинки и докато се усетите, запленени от красотите, които виждате отвисоко пристигате на хълма Монжуик. А там можете да поседнете в един чудесен китайски ресторант на открито и на чаша ледено питие да продължите да се любувате на Барселона отвисоко.
Горещо Ви препоръчвам, посетите ли Барселона да отделите само 10 евро, за да се полюбувате на Каталунската столица от птичи поглед. Няма да съжалявате, картината си заслужава!